Tima Világa

Könnyű túrógombóc

2018. május 05. - Tima84

KÖNNYŰ TÚRÓGOMBÓC

 

A túrógombócot szinte mindenki szereti. Egyike azoknak a népszerű fogásoknak, amelyeket hungarikumnak tartunk.

img_4571_1.jpg
Az igazán jó túrógombóc lágy és könnyű. Ehhez két apró trükköt érdemes bevetni: a hozzáadott tojásfehérjét mindig verjük habbá, úgy adagoljuk a tésztához, valamint mindig frissen készítsük, és gyorsan tálaljuk. Ha ugyanis áll, újramelegítjük, már nem lesz olyan rezgősen könnyű, mint frissen.


A főtt túrógombócok alapja rendszerint az áttört tehéntúró, a gríz (búzadara), valamint a tojás. Az arányok nem mellékesek, és a készítés mikéntje sem. Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a grízzel és tojássárgájával eldolgozott tésztát. A főzésnél arra érdemes ügyelni, hogy a közepe se maradjon nyers. Megoszlanak a vélemények, hogy ki mekkora túrógombócot szeret – ha gyorsan és sokat akarunk készíteni, legyenek aprók - nagyjából nagyobbacska dió méretűek - a fazékba kerülő gombócaink. Ha megfőttek, aranyló, pirított zsemlemorzsába hempergessük.

Tovább

CHIA MAG

cevre.png

A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia magot már az aztékok is felhasználták, ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták. Azonban több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek.

Tovább
süti beállítások módosítása