Tima Világa

CHIA MAG

2018. május 05. - Tima84

cevre.png

A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia magot már az aztékok is felhasználták, ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták. Azonban több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek.

A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.


Az élelmi rostoknak köszönhetően a chiamag segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. Az oldható rostok segítségével csökkenti a koleszterinszintet, az oldhatatlan rostok viszont a bélrendszer helyes működéséhez járulnak hozzá. A chiamag segíti a szénhidrátok felszívódását, így nem fognak falási rohamok rád törni a diéta alatt, és beindul a súlycsökkenés.

chia-szalwia-hiszpanska-250-gr-p12876_big.jpg

A Chia mag hatásai

Javítja a szív egészségét:

Omega zsírsavjai hasznosak a szív egészségének a megőrzése szempontjából.

Immunerősítés: Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket vagy éppen antioxidánsokat juttathatunk a szervezetbe a chia mag fogyasztásával.

Antioxidán-hatás: A chia mag számos fontos antioxidánst tartalmaz, név szerint: ferulinsavat, kávésavat, kvercetint stb.

Emésztés javító hatása: A chia magas rosttartalma hozzájárul a megfelelő bélműködéshez valamint segíti a jobb emésztést.

Egészséges és ép bőr: 

Egyedülálló Omega zsírsav tartalmának köszönhetően a chia szépségápolási hatásokkal is rendelkezik: hozzájárul a bőr –és a haj egészségéhez + fényességéhez, valamint körmök épségéhez.

Fogyás, testsúlyszabályozás: 

Amikor a chia mag vízzel érintkezik, zselés lesz, megduzzad és a súlya is megnő. Mivel a zselét víz alkotja, nincs benne kalória, és nehéz eltávolítani a magról >>> a szervezetnek így azt az üzenetet küldi, hogy jól laktunk anélkül, hogy növeltük volna a bevitt kalória mennyiségét. Röviden: A chia magok a jóllakottság érzetét keltik, és jelentősen csökkentik az éhségérzetet.

A vércukorszint kiegyensúlyozása: 

A chia mag zselésedő képessége (vízzel érintkezve) és a benne lévő oldható és oldhatatlan rostok kombinációja lelassítja azt a folyamatot, melynek során a keményítőből cukor lesz. Ha az étel mellé chia magot eszünk, folyamatosan energiát is nyerünk és energiaszintünk nem fog fel-le ingadozni. A zselés chia „oldat” lelassítja a szénhidrátok cukorrá törénő alakulását..

Fontos tápanyagok a csontok számára: 

A chia magban sok olyan tápanyag található, melyek fontosak a csontok számára. Ilyen például a kálcium, a foszfor, a magnézium, a mangán és a fehérje

Javítja a sportteljesítményt: A chia fogyasztásával növelhető az állóképesség. Kiváló minőségű növényi fehérjéinek köszönhetően  tökéletes táplálékkiegészítő sportolóknak, különösképpen testépítőknek ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://tima-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8013894320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása