Tima Világa

Könnyű túrógombóc

2018. május 05. - Tima84

KÖNNYŰ TÚRÓGOMBÓC

 

A túrógombócot szinte mindenki szereti. Egyike azoknak a népszerű fogásoknak, amelyeket hungarikumnak tartunk.

img_4571_1.jpg
Az igazán jó túrógombóc lágy és könnyű. Ehhez két apró trükköt érdemes bevetni: a hozzáadott tojásfehérjét mindig verjük habbá, úgy adagoljuk a tésztához, valamint mindig frissen készítsük, és gyorsan tálaljuk. Ha ugyanis áll, újramelegítjük, már nem lesz olyan rezgősen könnyű, mint frissen.


A főtt túrógombócok alapja rendszerint az áttört tehéntúró, a gríz (búzadara), valamint a tojás. Az arányok nem mellékesek, és a készítés mikéntje sem. Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a grízzel és tojássárgájával eldolgozott tésztát. A főzésnél arra érdemes ügyelni, hogy a közepe se maradjon nyers. Megoszlanak a vélemények, hogy ki mekkora túrógombócot szeret – ha gyorsan és sokat akarunk készíteni, legyenek aprók - nagyjából nagyobbacska dió méretűek - a fazékba kerülő gombócaink. Ha megfőttek, aranyló, pirított zsemlemorzsába hempergessük.



Hozzávalók:50 dkg áttört tehéntúró

12 dkg gríz (búzadara)

3 db nagyméretű tojás (vagy 4 db közepes)

1 csipet só

A morzsához:

10-12 dkg zsemlemorzsa

2 dkg vaj

1 evőkanál olaj

A tálaláshoz: 

ízlés szerint vaníliával kevert porcukor

tejföl


Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a grízzel és a csipet sóval alaposan elkeverjük. Lefedve hűvös helyen legalább 1, de inkább 2 órán át pihentetjük, hogy a gríz megduzzadjon. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk. Több menetben kifőzzük. Egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. A legbiztosabb módszer, ha egyet kiveszünk a vízből, félbevágjuk, és ellenőrizzük. A kész gombócokat leszűrjük.

Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd ráhalmozzuk a zsemlemorzsát – néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a gombócokat.

Tejföllel, porcukorral vagy vaníliával kevert porcukorral rögtön tálaljuk.


Mindig csak annyit főzzünk egyszerre, amennyi frissen elfogy, bár kevés az esély rá, hogy ez ne így legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://tima-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9713894354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása