Tima Világa

Tetoválások jelentése

2018. május 17. - Tima84

bb11a449d32a03781c38ab1ca4622bcd.png

A szimbólum egyfajta jel, jelkép. Metafizikai tartalommal ruházza fel a szimbólumot hordozót. A tetoválás egész életre szól, a személyiség részévé válik. Egyesek szerint a viselője sorsára, életútjára is kihat a bőrén viselt szimbólum.

 

kiskanal.jpg

 

Kiskanál

Szokatlannak tűnő tetoválás, de annál mélyebb üzenetet hordoz.

Világszerte ez a jelképe azoknak, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, és a mindennapjaikat a fájdalom határozza meg.

Másrészt pedig azt is jelenti, hogy mindannyiunk ideje kiskanalakkal lett kimérve ezen a földön, és mi döntjük el, hogy mire használjuk.

 

pontosvesszo.jpgPontos vessző

Szintén mély jelentéssel bír, sokféle értelmezést találhatunk róla. A lényeg viszont ugyanaz: még nem végeztem, még nincs vége a történetemnek. A pontos vessző így lehet az újrakezdés, egy tragédia utáni folytatás szimbóluma.

Sokszor használják bátorításnak azok is, akiket pl: depresszió, öngyilkos gondolatok gyötörnek.

“Amikor a szerző dönthetett volna úgy, hogy befejezi a mondatot, de nem tette. Te vagy a szerző, a könyv pedig a te életed”

Ez a szimbólum számukra azt jelenti: pontot tehetnek a történetük végére, de erősek maradnak, és folytatják a harcot.


nyitott_haromsz.jpg

 Nyitott háromszög

Hagyományosan a nyitottságot jelképezi, azt, hogy valaki képes marad a változásra.

Nem zárkózom el, nem fordulok el az új dolgok felől.

fekete_masni.jpg

 

Fekete masni

Bájos, szexi tetoválás lehet, hagyományosan azonban a gyász szimbóluma, így valaki emlékére szokták felvarratni, jelezve, hogy soha nem felejtesz.

 
3pont.jpgHárom pont

Régebben latin gyökerekre és bűnözői múltra utalt, manapság viszont már gyakran csak annyit jelent, hogy “Mi vida loca”, vagyis az “én őrült életem”.

 

kereszt.jpgKereszt

Általában a kereszténységgel függ össze, ezt mindannyian tudjuk. De azt tudtad-e, hogy a fordított kereszt nem jelent feltétlenül keresztény-ellenességet?

 

Ankhankh.jpg

A hurokkereszt, (crux ansata) egy ősi egyiptomi hieroglifa. Az anyagi világ fölé emelkedő napot, a halhatatlanságot, valamint a női és férfi princípiumok egyesülését jelképezi. Termékenység, regeneráló erő és újjászületés. Az örök élet és az őserő isteni szimbóluma.

Tau-kereszt a föld és ég kapcsolata, a szellemi út kulcsa. Az egyházatyák a megváltás jeleként magyarázzák.

 

kelta_kereszt.pngKelta kereszt

 

A kelta hagyományok, és a katolikus vallás találkozása nyomán alakult ki ez a talizmán. A

kelta keresztet végtelen hurkok építik fel, maga az ábra pedig világszerte a végtelenséget és örökkévalóságot jelenti.

A szvasztika az eurázsiai népek ősi geometrikus motívumaként a napistenek és az égistenek jele. Ez a tüzes kereszt, ahol az óramutató járásával megegyezően körbeforgó, lángkarok jelképezik a természet teremtő, a fordított irányban forgó karok pedig felbontó energiákat. A két hatás együttesen hozza létre a fejlődés folyamatát. A buddhizmusban elsősorban szerencsehozó ábra. Az óramutató járásával megegyező irányba mozgó szvasztika a jang, az ezzel ellentétes irányú a jin. A XX. században Hitler hatalmi jelvényül választotta, s ezzel a nácizmus, a fajgyűlölet jelképévé degradálta. 1920-ban vált hivatalos pártszimbólummá az átlós elrendezésű, 90°-os szögben elforgatott szvasztika.

 

Jin/jangjing_jang.jpg

A kínai kultúrában a világ rendjének szimbóluma, amely a lét keletkezésében szerepet játszó két őserőt ábrázolja. Az egymást kiegészítő két ellentétes pólus. A sötét oldal: mélység, sötétség, a nem megnyilvánuló, lélek, intuíció, rugalmasság, éj, nőiség. A fehér oldal: aktivitás, nappal, férfiasság, megnyilvánuló, táguló, racionális, a két oldal együtt az univerzum elsődleges erőinek tökéletes egyensúlyát adja.

Unalomeunalome.jpg

Ez a minta az úgynevezett unalome. Ha valakin ilyet látsz, az a megvilágosodást jelképezi.

Ohmohm.jpg

Ősi indiai, tibeti jel, a buddhizmusból eredő szimbólum, de különböző vallásokban is jelen van. A legszentebb mágikus hang, minden mantra közül a leghatalmasabb, mely megvilágosodáshoz, a legfelsőbb létezővel való egyesüléshez vezet. Az Aum hangot képező három betű utal az Isten hármas természetére (teremtő: Brahmá; fenntartó: Visnu; pusztító: Síva) és a három világra(föld, ég, menny), megtestesíti az Univerzum alapeszenciáját, a radzsasz, tamasz és szattwa minőségeit. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a jelentését, akkor egyfajta időn kívüliséget, öröklétet jelent.

G>^Vgv.jpg

Keresztény tetoválás, jelentése: Isten (God, azaz G) nagyobb, mint az életünkben lévő magas- és mélypontok.

Hullámhullam.jpg

Az egyik legnagyobb természeti erő, ami hatalmas sziklákat és hajókat is porrá tud zúzni. Akik ezt tetováltatják magukra, akár azt is mondhatnák: “itt vagyok, és szeretném a legjobbat kihozni az életből, meglovagolom a hullámokat!”.

Triquetratriquetra.jpg

Egy ősi, pogány gyökerekkel rendelkező szimbólum, ami a föld, a tenger és az ég összekapcsolódását szimbolizálja. A keresztényeknél a Szentháromságot, illetve egyesek szerint az öröklétet is jelenti.

Koponyakoponya.png

A halálra vagy mulandóságra utaló szimbólum, a saját halandóságunk emlékeztetője. A kereszténységben, a kereszt tövében ábrázolt koponya a keresztbe tett lábszárcsontokkal együtt a golgotára (’koponyák hegye’) utal, s a bűnbeesés és a megváltás összefüggését hangsúlyozza. Más szimbólumokkal kombinálva újabb jelentést kapunk. Pl a koponyából előbújó kígyó a tudást jelképezi, amely túléli a halált.

Cukor koponyacukorkoponya.jpg

A mexikói Halottak Napjához kapcsolódó cukor koponya jelentése a tisztelet kifejezése a halottak iránt. A cukor koponyák színességük miatt népszerű motívumok, és a halandóságra utalnak.

Angyalokangyal2.jpg

Isten követei. Szerepe az isteni és a földi szféra, a teremtő és a teremtett közötti közvetítés. A tisztaság és az ártatlanság megszemélyesítője.

 

Ördögök/démonokordog.jpg

A gonoszság, a rontás természetfeletti megtestesítői. A népi hiedelmekben és a legtöbb vallási rendszerben negatív, pusztító erőket képviselő szellemlények.

tunder.jpgTündérek

Szinte minden nép mitológiájában megtalálhatók a jó és rossz tündérek is. Leggyakrabban a négy őselem alapján csoportosíthatók (föld-koboldok, víz-unidék, sellők, tűz-démonok, levegő-szárnyas tündérek). Az emberi lét feletti, az isteni lét alatti síkot testesítik meg. Varázslatos tulajdonságokat, különböző energiákat szimbolizálnak.

Szörnyalakok

A bennünk lévő félelmek, állati énünk legyőzésének a szimbólumai, valamint a társadalommal való belső szembenállásuknak a megjelenítői.

szarny2.jpgSzárnyak

Szabadság, ismeretlenbe emelkedés, képesség a földi dolgok túlhaladására. A könnyedség, istenségek, emberfeletti lények attribútuma.

Csontokcsontvaz.jpg

Szimbolikus szerepük egyidős az emberi léttel. A csontvelő egyes nézetek szerint a lélek lakhelye. A test romlandóságára és a lélek halhatatlanságára utal. A csontváz a késő középkortól kezdve, egyértelműen a megszemélyesített halál jelképévé vált.

konnycsepp.jpgKönnycsepp

A könnycsepp a szem alatt azt is jelentheti, hogy viselője megölt valakit. Az alvilági bandákban a kitöltetlen könnycsepp alakú tetkó a szem alatt egy közeli barát elvesztésére utal, ha pedig teljes, akkor meg is bosszulta azt. Akkor is ezt varratják magukra, ha gyászolnak.

delfin.jpgDelfin

A delfin tetoválás jelentése a jólét vagy a jólétre való törekvés, emellett kettős értelemmel is bír: mivel a delfin a vízben él, de a felszínre is feljön levegőért - így ez azt szimbolizálja, hogy két világban él valaki egyszerre. lélekvezető.

pillango.jpgPillangó

Sok kultúrában a lélekre utal, mivel metamorfózison megy át, ez jelentheti azt, hogy az ilyen tetoválás viselője is egy változás van folyamatban. Díszes szárnyai révén a szépség, átváltozási fázisai, valamint csapongó repkedése miatt a lélek szimbóluma. A pillangó pár a hitvesi boldogságra utal. A fehér pillangót a halott lelkének vélték.  A keresztény szimbólumrendszerben a múlékony szépség, a rövid földi lét jelképeként a világiasság kifejezője.

farkas.jpg

 

Farkas

Ősi, mágikus totemisztikus, védelmező jelkép. A vadságot és a szabadságot szimbolizálja.

bika.jpgBika

A küzdelmet, a hatalmat és az ellenállhatatlan férfierőt testesíti meg.

gyik.jpgGyík

A napot szimbolizálja. De a hét szabad művészet egyikének a logikának a jelképe is.

 

 beka.jpgBéka

Eredetileg a termékenység és a gazdagság kifejezője, de bűnöket (fösvénység, kevélység, paráznaság, eretnekség, irigység, igazságtalanság) testesít meg.

hal2.jpgHal

Élvezet, érzékiség, gyarapodás, termékenység, sodródás. Kínában a gazdagság egyik jelképe, valamint fallikus szimbólum a férfiasságot testesíti meg (koi-pontyok). Az egymás mellett úszkáló halpár a házaspárok közti harmónia, a házastársi boldogság jelképe. A kereszténységben a hal krisztus és az egyház jelképe.

kigyo.jpgKígyó

Veszély, újjászületés, változás, férfi szex szimbólum. Mindig a bölcsességgel társították, különösképpen a rejtett tudással, amely a legmagasabb bölcsesség. A bibliában a bűnbeesés szimbóluma. Számos istenség jelképe volt, főleg az életet, gyógyulást ajándékozóknak.

macska.jpgMacska

A függetlenséget, gondolat szabadságát és a gyors regenerálódást jelképezi, a belső látás megtestesítője. A fekete macska boszorkánysághoz, pogánysághoz való vonzódást, női egyenjogúságot fejez ki.

Madár

Általánosságban szabadság, szárnyalás, a levegő, a képzelet, a lehetőségek, a boldogság szelleme, "a lélek", amint egy magasabb tudatállapotba lép.

sas.jpgSas

Az égi hatalom jelképe; A sastoll és a sas is a hatalom szimbóluma.

fecske.jpgFecskék

A tavasz hírhozója, ezért az újjászületés, a kezdet és a remény megtestesítője. Vándorló természete miatt a merészség, az örök veszély jelképe. Kínában elsősorban a termékenységgel hozták kapcsolatba. Japánban a hűtlenség, ugyanakkor a háziasság és az anyai gondoskodás megtestesítője. Gyógyító erőt is tulajdonítottak neki.

oroszlan.jpgOroszlán

Büszkeség, hatalom, erő, védelem, bátorság, egyéniség. A buddhizmusban a törvény védelmezője, Buddha bölcsességének jelképe. Az igazságosság szimbólumaként a világi hatalom kifejezője.

pok.jpgPók

Csapda, veszély, behálózás, cselszövés az alap asszociációk. Hálója a kozmosz jelképe. Az amerikai indiánoknál a szél és a vihar okozója, ezért a természeti csapások ellen védő amulettként használják. A hinduizmusban a teremtő jelképe, aki a világ hálóját saját magából szövi. Nyakra, kézfejre tetovált pók a bűnözők jele, tipikus börtöntetoválás. 

skorpio.jpgSkorpió

A pusztító erő, a katasztrófa, a sötétség és a halál jelképe. Az anyai áldozat jelképe is lehet, mivel egy antik monda szerint kicsinyei születésük előtt a méhét rágják. Jele Egyiptomban ősi hieroglifa. Széth attribútumaként az isten pusztító aspektusára utal. Virággal párosítva a gonoszság szimbóluma. A középkorban az irigység, az eretnekség és a hamisság szimbóluma volt.

daru.jpgDaru

A hosszú élet és az éberség, hűség szimbóluma.

tigris.jpgTigris

Tekintély, fényűzés és beteljesülés. A harci erőt, küzdeni akarást, egyúttal a kegyetlenséget is jelképezi. Kínában a fenség, a kegyetlenség, az erő jelképe. Az égi sárkánnyal harcoló fehér tigrist a jin és jang megtestesítőjeként szokták ábrázolni (tigris-jin) A buddhizmusban a spirituális hatalom, a hit ereje, amely át tud hatolni a bűnök dzsungelén, a bambuszerdőn. Negatív jelentése a ’düh’; ebben az értelemben a szarvas és a majom mellett az ún. Három esztelen teremtmény egyike.

fonix.jpgFőnixmadár

A szépség a szerelem, valamint a kitartás jelképe. A főnix egy szent madár, mely igen sok kultúrában előfordul. Az mindegyikben közös, hogy életének végén meggyullad, és saját hamvaiból újjászületik. Maga a tűz őselem, a szellem megújító erejét jelképezi, a madár pedig a lélek szimbóluma. A Főnix képviseli tehát a lélek önmagát megújító képességét.

Az illető új életet kezdett, miután számos csapás érte már, amelyeket leküzdött.

Kínában a császárnő emblémája. Egyike a négy szent élőlénynek (a sárkány, a teknős és az egyszarvú mellett). A hamuból születő tűzmadár az újjászületés, az örök élet és feltámadás jelképe, emellett az erény és a hűség mintaképe.

teknos.jpgTeknős

Általában a hosszú élet, a vizek és a megújulás jelképe. Páncélja révén a rejtett erőre is utal. Indiában az első élőlény, az ős, a megőrző. Az ókori kínai világfelfogásban a kozmikus méretű tengeri teknős, Ao, a páncélján hordja a Földet és így a világ támasztékát, a kozmosz stabilitását biztosítja. Japánban a jó szerencse jele és a halhatatlanság szimbóluma.

sarkany.jpgSárkány

Egyesíti magában az alvilági kígyó és az égi madár, a sötétség és a fény, a föld és az ég jegyeit, mivel pikkelyes teste és szárnyai vannak. A sárkány a kezdet és a vég őreként a rejtett tudás képviselője is. Jelképezi még a kapzsiságot, az örök életet. Japánban az egyik legkedveltebb motívum a sárkány, tisztelik, szerencsehozó állatnak tartják. Kínában nevének jelentése: “kiváló értelmű lény”. A legfőbb bölcsesség, a halhatatlanság és a gyógyító erő birtokosa, a keleti égtáj és az eső, az időjárás és a termékenység ura. A kínai állatöv ötödik állata. A kínai császár emblémája ugyancsak a sárkány.

unikornis.jpgUnikornis

A tisztaság, a szüzesség, ill. a hatalom jelképe. Kínában a gyengédség, a jóakarat, a boldogság, a hosszú élet, a nagyság, a bölcs irányítás és a kiváló utódok szimbóluma. Egyike a négy szent élőlénynek (a sárkány, a főnix és a teknős mellett)

alomcsapda.jpgÁlomcsapda

Az ősi amerikai mitológia szerint egy védőburkot képez az illetőnél, amely megállítja a rosszat és engedi a jót áthaladni.

nap.jpgNap

Hatalom, isteniség, ragyogás, bölcsesség, felvilágosultság, férfi/apa szimbóluma. A hold párjaként az élet, a halál és az újjászületés jelképe.

hold.jpgHold

Női princípium; titokzatosság, a folytonos megújulás, belső tudás az anyaság, a szaporodás, növekedés, gazdagodás szimbóluma. Telihold: megvilágosodás, nőies vonzerő.

csillag.jpgCsillag

Általánosságban az igazság, a remény és a fensőbbség jelképe. Az istenség jelenlétét, az örökkévalóságot, a halhatatlanságot fejezi ki. Szerencsehozó motívumként is használják.

hexagram.jpgHatágú csillag (hexagramm): egymásba illesztett felfelé és lefelé mutató háromszög, kozmikus egyensúly jele.

pentagram.pngÖtágú csillag (pentagramm), felfelé mutató: kitárt végtagokkal magát az embert jelképezi. Hatalom, erő, a fehér mágus jele, elűzi az ártó szellemet, visszafordítja az átkokat. A négy őselemet (tűz, víz, föld, levegő), és a szellemet ábrázolja.

Ötágú csillag, lefelé mutató: bukás, a fekete mágia, az ördög szimbóluma, a hatalom rossz szándékú használata. A kereszténységgel való szembenállást reprezentálja.

Pentákulum: körbezárt, csúcsával felfelé mutató ötágú csillag. Wicca jele, boszorkánycsillagnak is nevezik.

Hulló csillag: jelképezi a vágyat a híressé válás, a siker, a jó szerencse, és az emberi sors beteljesülése után.

sziv.jpgSzív

Általában az érzelmek és az érzelmi bölcsesség jelképe. A nappal állítják párhuzamba, amely a makrokozmosz középpontja, míg a szív a mikrokozmoszé. A nyíllal átlőtt szív a bűnbánatra utal.

Szerencsejáték elemek:

kartya.jpgA kártya

Az ördög bibliája, de a titkos tudásba való beavatást is jelképezi. Az ász kifejezi a teljességet, a tökéletességet, a győzelmet.

dobokocka.jpgDobókocka

Pontjainak számértékei különböző összesítésekkel, valamint különböző betűkhöz rendelve sokféle misztikus spekuláció alapjául szolgálnak. Elsősorban a szerencse forgandóságának, kiszámíthatatlanságának jelképe.

viragok.jpgVirágok

Női princípium, elsősorban a növekedés, a szépség, a szerelem és a mulandóság jelképe. A kelyhét kitáró virág a jövő gyümölcsének reménye, a bimbó pedig a rejtett lehetőség.

rozsa.jpgRózsa

A rózsa alapvetően női szimbólum. A szemérmesség, a szépség, a szerelem, a vágy és az élet, a teljesség kifejezője, megnyíló, odaadó szeretet szimbóluma. Valamint a szenvedés szimbóluma is. A rómaiaknál az örökkévalóságot is jelképezte. Az indiaiaknál a szépség, a befejezett tökéletesség, a lélek és a szív jelképe. Elengedhetetlen old school elem.

liliom.jpgLiliom

Minden korban a tisztaság, az ártatlanság és a fény jelképe volt, ugyanakkor erotikus jelentése is ismert. A keresztény szimbolikája: az istenben való bizodalmat jelenti.

orhidea.jpgOrchidea

A pompa, a luxus, a kegy és a jóindulat szimbóluma. Az orchidea a szépasszony virága, a szerelmet és a szépséget egyaránt kifejezi, a tökéletesség, a kifinomultság, a harmónia és a spirituális tisztaság megtestesítője.

lotus.jpgLótuszvirág

Gyakori szimbólum a művészetben, különösen Indiában, Egyiptomban, Japánban és Kínában. A lótuszvirág a legtöbb kultúrában az újjászületés szimbóluma. A vizek, a teremtés, a világmindenség és a lélek jelképe, a lelki fejlődést is szimbolizálja, valamint szerencsehozó talizmán. A buddhizmusban a megvilágosodást jelenti.

A virág, ami sokszor mocsaras, zavaros vízből nő ki, egy olyan történetet mesél, ami nem indul jól, mégis valami szép nőtt ki belőle.

cseresznyevirag.jpgCseresznyevirág

Kínában, mivel a cseresznye a tavasz gyümölcse, a remény, az ifjúság, a termékenység, a női szépség szimbóluma; női princípium. Japánban a cseresznyefák virágzása az egyik legbecsesebb természeti jelenségnek számít. A sakura (cseresznyevirág) a japánok nemzeti virága, a tökéletesség és szépség, tisztaság-szimbólum, a bushi, azaz a szamuráj ideál emblémája. A gyorsan hervadó cseresznyevirág az ideális halált, valamint az evilági javaktól való elfordulást és a létezés bizonytalanságát is kifejezi.

bambusz.jpgBambusz

Az alázat, a rugalmasság, az alkalmazkodás, a tökéletes ember szimbóluma, aki meghajol a vihar előtt, majd újra felemelkedik. A buddhizmusban a belső lemondás erényét is jelképezi, áhítat és a megvilágosodás szimbóluma. A ragaszkodást és a hitvesi egyesülést, valamint soványsága miatt az öregembert is jelenti.

fa.jpgFa

Az életerő, az öröklét, az életciklusok szimbóluma. A fa, mint világtengely a mitikus világképek egyik leggyakoribb motívuma. Emellett a család jelképe is. A Kelta világban gyakori minta az ágak és a gyökerek egymásba fonódása, a tudatos és a tudattalan világ összefonódását szimbolizálja.

cseresznye.jpgCseresznye

A csók a száj, a fiatalság, üdeség, vidámság szimbóluma. A szerelemhez is társítják, a szerelem első íze. Cseresznye lángokkal a szenvedélyt és a csillapíthatatlan vágyat fejezi ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tima-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8813965242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása