Tima Világa

Harc a foltokkal, hatékonyan!

2018. június 07. - Tima84

759d335e-9224-44b3-96db-c2c51b5d28d0.jpeg 

Sajnos ez az én fő bőrproblémám. Érdemes mélyeben belemenni a témába, hogy mi miért történik, mert ha csak a felszínt kapargatjuk nem sokra megyünk. “Tapasztalat”

Első körben nézzük mi okozza a problémát.

A bőr pigmentációs problémái akkor jelentkeznek, ha a testünk túl sok melanint termel.

A barna foltok fajtái

  • Post Inflammatory Hyperpigmentation, vagyis PIH: jellemzően sötétebb bőrtónusokon, gyulladásos bőrbetegségek, mint például pattanások után alakul ki a PIH

  • Öregségi foltok vagy napfoltok: Idősebb korban rendkívül gyakori, szinte mindenkit érint. A fő oka az UV-károk, vagyis a napsugarak miatti ártalom, és attól függően, hogy mennyit voltál korábban napon előbb vagy később jelenik meg. Hosszasan, több tíz éven át készülődik a felszín alatt

  • Melasma, vagyis májfolt: sötétebb bőrtípusokra jellemző és általában hormonális okok vannak mögötte

 

Összetetteb feladat megszabadulni tőle, mint gondolnánk.

Első körben a már meglévő foltokat kell elhalványítanunk, szerencsésebb esetben eltüntetése, de itt korántsem ér véget a történet. Na de nézük az első lépést.

 

  • Pigmentfolt elhalványító hatóanyagok

Extra pigment "kipörgetése" - AHA savak, retinol

A bőr felső rétegében lévő extra pigment "távozását" meg lehet gyorsítani kémiai hámlasztással. Nem, neeeem fizikai. Ne ess neki durva szemcsés bőrradírokkal az arcodnak, többet árt, mint használ. Kémiai hámlasztó, azon belül is pigmentfolt halványításra szuper az AHA sav, és szintén ilyen az anti-aging molekula, a retinol. Választhatod csak az egyiket, vagy a másikat, akár ügyesen kombinálhatod is őket. Azért mind két hatóanyaggal óvatosan kell bánni. 

Kezdjük egy enyhébb Aha hámlasztóval.

A retinolból is vàlasszuk a gyengédebb formulát. Később válthatunk erősebbre. 

FONTOS, hogy ők alapvetően az extra pigmentet "kipörgetik", de nem avatkoznak bele a pigment termelődés folyamatába.

 

Nos, ezzel még koránt sincs vége a folyamatnak. A következő lépés, olyan terméket választani, amiben termelést blokkoló hatóanyag van “nagy mértékben”

 

 Pigment termelést blokkoló hatóanyagok

  • C-vitamin: Ha fényvédő alá viszed fel reggel, felturbózza annak hatékonyságát, főleg ha olyan szérumot választasz, ami C-vitamin mellett E-vitamint és ferulic savat is tartalmaz, ezek ugyanis hatványozzák egymás hatékonyságát. Plusz, szuper gyulladáscsökkentő és ragyogásfokozó összetevő is. 

  • Azelain sav

  • Arbutin

  • Édesgyökér-kivonat 

  • Új generációs pigmentfolt elleni peptidek

 

A harmadik lépés pedig a szállítást blokkoló hatóanyagok.

Pigment szállítását blokkolók

  • Niacinamide

  • Új generációs pigmentfolt elleni peptidek

 

Ne várj csodát! A foltok nem egy nap alatt alakultak ki, és nem is fognak pár nap alatt elmúlni. Légy kitartó kb 6 hét után már látnod kell a változást.

Nos, ennek a hosszú folyamatnak az ég világon semmi értelme, ha nem vigyázol a bőrödre. Azaz ugyan úgy kiteszed a nap káros hatásainak, ablakon kidobott pénz minden termék, mert a foltok nagyon gyorsan visszatérnek. 

Tehát a legfontosabb, MINDEN NAP HASZNÁLJ FÉNYVÉDŐT.

A bejegyzés trackback címe:

https://tima-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8514028940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása